Об’єктивні передумови закрепів
Причина перша. Здатність кишечнику до скорочень, що викликають дефекацію, забезпечується спеціальною речовиною, яку виробляє сам організм. Ця речовина має однаковий (скорочувальний) вплив на гладку мускулатуру тіла, тобто як на кишечник, так і на матку. Під час вагітності, бажаючи уникнути загрози зриву, мудра природа знижує чутливість гладкої мускулатури до цієї речовини. Побічна дія цієї обережності – схильність до закрепів.
Причина друга. Здавлювання кишечнику зростаючою маткою.
Причина третя: Гормон вагітності – прогестерон впливає на травний процес і також може стати причиною закрепів.
Причина четверта: Функція кишечнику та стан нервової системи людину взаємозалежні. Вагітність нерідко викликає підвищену нервову збудливість і, як наслідок, схильність до порушень дефекації.
Чого робити не можна
Практично всі традиційні способи боротьби із закрепами (електрофорез новокаїну, індуктотермія, електростимуляція, діадинамічні та синусоїдальні модульовані струми), а також – прийом проносних засобів під час вагітності категорично заборонені! Май на увазі, що заборонено приймати не лише такі сильнодіючі препарати, як сульфат магнію та карловарську сіль, а й більш слабкі, рослинні, — кору жостеру, ревінь, плоди жостеру, листя сени.
Що робити треба
Більшість причин, що викликають схильність до закрепів, на жаль, усунути неможливо, оскільки вони спричинені природними процесами, що відбуваються в організмі при вагітності. І єдиний засіб боротьби з цією проблемою, що залишається у майбутньої мами, – це правильна організація харчування.
Строго дотримуйся кількох нескладних правил:
По-перше, випивай на день не менше 1,5 -2 л води. Постав на свій робочий стіл або вдома на видному місці дволітрову пляшку води і час від часу роби кілька ковтків, навіть якщо пити не хочеться.
Дробове пиття – дуже важлива умова! Адже одержавши за раз 300 мл рідини, ти просто навантажуєш нирки зайвою роботою. Організм не вміє робити запаси! Він візьме рівно стільки, скільки йому потрібно в цю хвилину (30—70 мл), а решту виведе. Тому, випивши за день сім чашок води по 300 мл кожна, ти насправді забезпечиш організм усього лише півлітром рідини. Цього явно недостатньо для нормальної роботи кишечнику!
По-друге, стеж за тим, щоб твій раціон був забезпечений клітковиною (овочі, фрукти, крупи, хліб грубого помолу та сухофрукти). Можна додати в раціон клітковину, куплену в аптеці. Запивай її рекомендованою кількістю води і навіть трохи більше – вона доволі сильно тягне на себе воду з кишечнику і її при нестачі може мати протилежний ефект.
Третя обов’язкова умова – наявність у твоєму раціоні кисломолочних продуктів – це внесок у бактеріальну флору твого кишечнику. Віддай перевагу кисляку домашнього приготування – кефіри та ряжанки з супермаркету далекі від досконалості.
Четвертий помічник – пектиновмісні продукти: печені яблука, морква, гарбуз. Але май на увазі, що їх вживання має бути регулярним. Річ у тім, що певний вид бактерій, що живуть у товстому кишечнику, виділяє так звані пектинази, які дуже «люблять» пектини, на жаль, розкладаючи їх.
При нерегулярному вживанні пектини, просуваючись кишечником і збираючи при цьому всю гидоту, приходять у товстий кишечник, але, «радісно» зустріті пектиназами, розкладаються і можуть знову ввібратися кров’ю.
Хороша «протиотрута» проти цього небажаного процесу – пектини з морських водоростей, змішані з пектинами яблук, гарбуза тощо. Крім сприятливого впливу на кишечник, водорості підтримають і щитовидну залозу.
Екстрена допомога
Якщо закрепи тривають більш трьох днів і повторюються доволі часто, як терапевтичний засіб припустиме застосування розчину касторової олії. Підігрій молоко, додай туди 1-2 (або більше – відрегулюй кількість олії за самопочуттям) чайні ложки касторової олії, добряче збий суміш (можна в блендері) та випий. Роби це протягом 7-10 днів. Такі ліки не викличуть яскраво вираженого послаблення, але допоможуть регулярним випорожненням.
Джерело: lady.tochka.net