Цибуля відома понад 4000 років. Стародавні вчені приписували їй всемогутню властивість – наповнення організму енергією, надання людині сил і хоробрості, тому цю рослину в ті часи часто додавали в їжу воїнів, інформує Ukr.Media.
Народ свято вірив, що навіть запах цибулі відганяє і оберігає від хвороб.
Коли лютували епідемії, в кожній хаті вивішували тугі зв'язки цього овочу. Сучасні вчені знайшли пояснення цьому феномену. Справа в тому, що в ньому присутні леткі речовини – фітонциди, що згубно діють на гнильні і хвороботворні бактерії.
Хоча цибуля практично не містить білків і жирів, вона багата мінеральними солями калію, кальцію, магнію і фосфору. У цьому овочі міститься стільки ж заліза (0,8 %), скільки в моркві. В цибулині міститься до 2,5 % азотистих речовин, а також глюкоза, фруктоза, сахароза і мальтоза. Вміст цукру в деяких сортах цибулі більше, ніж у кавунах. Є в ній і лимонна і яблучна кислоти, каротин (провітамін А), вітаміни В, РР (нікотинова кислота), і навіть до 60 мг вітаміну С.
Гострий смак цибулі визначається високим вмістом у ній гірких речовин – глюкозидів та ефірних олій. З розтертої свіжої цибулі виділяються особливі леткі речовини – фітонциди, що вбивають інфузорії, багато яких видів хвороботворних мікробів і навіть жаб. Ці речовини знищують дифтерійну паличку, під їх впливом протягом 5 хвилин гине туберкульозна паличка Коха. Шматочка цибулі досить, щоб убити всі мікроби в порожнині рота. Сьогодні фітонциди цього овочу використовуються при лікуванні грипозного нежиттю (потрібно 3-4 рази на день на 10-15 хвилин закладати в ніс шматочки вати, змочені свіжим соком цибулі) та попередження грипу.
Цікаво, що працівники теплиць, де вирощують зелену цибулю, не хворіють грипом навіть у період епідемії. Фітонциди цибулі вдихають при ангінах і гнійних процесах в легенях, застосовуючи для інгаляції приготовлену свіжу кашку цибулини.
Встановлено, що постійне вживання цибулі сприяє зменшенню вмісту холестерину в крові. Також є дані про цукрознижуючі властивості цього овочу, тому хворим на цукровий діабет рекомендується вживати суп з печеної цибулі.
Цибуля, смажена на вершковому маслі або відварена в молоці, пом'якшує кашель. Кашка зі свіжого цибулі, прикладена до опіків, знімає біль, зменшує подразнення шкіри і перешкоджає утворенню бульбашок.
Джерело: ukr.media