Для зору в моркві корисний бета-каротин — каротиноїд, який переробляється організмом вітамін A, — пояснює Майкл Рэдмонд, дослідник з Національного інституту ока (США). — Цей вітамін забезпечує вироблення білків опсинів в колбочках і родопсину в паличках в задній частині ока. Колбочки, чутливі до денного світла, а родопсин — до тьмяного.
Нестача вітаміну А може призвести до виникнення нікталопії — розладу зору, при якому зникає здатність бачити в сутінках.
Проте це не означає, що потрібно налягати на моркву. Вітамін А міститься не тільки в ній. Крім того, не варто чекати, що морква допоможе поліпшити зір.
«Вітамін А корисний для очей, але це не означає, що він повністю зцілить ваше зір, — каже Ребекка Тейлор, представник Американської академії офтальмології. — Якщо ви носите окуляри або лінзи, відмовитися від них не вийде».
Є і ще одне але. Вітамін А — жиророзчинний вітамін, тому він повинен надходити в організм разом з жиром. Тільки тоді він повністю засвоїться. Якщо просто з'їсти сиру моркву, організм не отримує користі.
Для здоров'я очей Ребекка Тейлор рекомендує готувати салат з шпинату і кучерявої капусти, червоного солодкого перцю, мигдалю і моркви. Все це важливі джерела вітамінів A, E і C, необхідних для очей. Якщо такий салат заправити олією, жиророзчинні вітаміни A і E краще засвояться. Ще в нього можна додати варені яйця: у них є і корисні каротиноїди, і жири. Також не забувайте їсти червону рибу: в ній міститься цинк, теж необхідний для здоров'я очей.
Джерело: ukr.media