Українські фільми здобули головні призи Ризького кінофестивалю

Українські фільми здобули головні призи Ризького кінофестивалю - INFBusiness

Українські фільми здобули головні призи Ризького кінофестивалю 27.10.2024 00:10 Укрінформ Фільм української режисерки Ольги Журби «Пісні землі, що повільно горить» став переможцем основного конкурсу Ризького міжнародного кінофестивалю. В інших номінаціях перемогли ще дві українські стрічки.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Riga IFF.

Документальний фільм Ольги Журби «Пісні землі, що повільно горить» (2024) був зроблений в копродукції з Данією, Швецією, Францією. Його світова прем’єра відбулася на початку вересня на Венеційському кінофестивалі (там він світоглядно протистояв пропагандистській стрічці Анастасії Трофімової «Росіяни на війні»).

Українські фільми здобули головні призи Ризького кінофестивалю - INFBusiness

Журі Ризького кінофестивалю (Riga IFF) присудило головний приз роботі Журби в основному конкурсі повнометражного художнього кіно (Feature Film Competition) з формулюванням: «Фільм, який зображує жорстоку реальність війни далеко від лінії фронту зі стійкістю, чесністю та гідністю».

Головний приз Riga IFF у міжнародному конкурсі «короткого метру» (Short Film International Competition) отримала 15-хвилинна стрічка Олексія Радинського «Там, де закінчується Росія».

Українські фільми здобули головні призи Ризького кінофестивалю - INFBusiness

Формулювання журі з приводу цієї перемоги: «Значна робота з відновлення архівів та колективної пам'яті, зібрана з особливою ретельністю, для захисту зримості та історії корінних народів Росії від імперіалістичного стирання та екологічного спустошення – питання, що мають насущну актуальність у сьогоднішній Європі».

У конкурсі кінопроєктів (пітчинг), який проходив у рамках Riga IFF Showcase, переміг українсько-польський проєкт «Завіса», який зніматиме Валерія Сочивець. Він був визначений, як «гостра, жорстка драма про стосунки з двома сильно прописаними головними героїнями».

Українські фільми здобули головні призи Ризького кінофестивалю - INFBusiness

На думку журі Riga IFF Showcase, цей проєкт «обіцяє новий сильний жіночий голос у сучасному європейському кіно, який стане дебютним повнометражним фільмом молодої, але видатного української режисерки».

Як повідомляв Укрінформ, з 17 до 27 жовтня в історичному кінотеатрі Splendid Palace у столиці Литви проходить 11-й Ризький міжнародний кінофестиваль.

Фото: facebook.com/RigaIFF

Кіно Латвія Нагорода Україна Кінофестиваль фільм

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *