У Миколаєві представили моделі маловідомих козацьких суден

У Миколаєві представили моделі маловідомих козацьких суден - INFBusiness

У Миколаєві представили моделі маловідомих козацьких суден Фото 28.10.2024 11:49 Укрінформ Єдиний в Україні музей суднобудування та флоту у Миколаєві презентував моделі досі маловідомих козацьких суден, серед яких бойовий човен-дуб, скампавея, струг, дубок, байдак та баркас.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, роботи виготовлені миколаївськими майстрами з дотриманням технологій тих часів в рамках проєкту «Переосмислення культурно-історичної спадщини Миколаївщини в Козацьку добу: традиції козацького суднобудування та його вплив на розвиток регіону в ХV-XVIII ст».

У Миколаєві представили моделі маловідомих козацьких суден - INFBusiness

«Довгий час у нас панували наративи, що Миколаїв – це дітище Російської імперії, яка прийшла сюди, коли тут був голий степ. Росіяни свідомо перекручували історичні факти і наполягали, що і кораблебудування тут з’явилося тільки після їх приходу на ці терени. Але це не так. Ще набагато раніше тут були поселення козаків і про це є підтвердження науковців та краєзнавців», – підкреслила завідувачка музею суднобудування та флоту, кандидат історичних наук Тетяна Мітковська.

У Миколаєві представили моделі маловідомих козацьких суден - INFBusiness

За її словами, наукові співробітники музею по крихтах збирають інформацію, працюючи з історичними джерелами в архівах, бібліотеках, інтернеті. Їхньою метою є розширення уявлення сучасників про козацьке минуле краю, зокрема, про ті його сторінки, які і російська, і радянська влада намагалися викреслити з нашої історії, сказала Мітковська.

Музейники прагнуть на документальній основі розвінчувати міф про начебто безлюдність краю, куди «прийшла» Російська імперія.

У Миколаєві представили моделі маловідомих козацьких суден - INFBusiness

Йдеться, зокрема, про регіональні утворення часів Нової Січі, що розташовувалися на теренах сучасної Миколаївщини – Бугогардівської, Інгульської та Прогноївської паланок, а також Бузького козацького війська, яке продовжило зберігати традиції Запорозької Січі після її знищення у 1775 році.

Всі нові моделі виконані миколаївськими судномоделістами: галеру створив Сергій Пастикін, а дуба – Валерій Кіщук. Автором п’яти напівмоделей козацьких суден, а саме: скампавеї, струга, дубка, байдака та баркаса є майстер спорту України міжнародного класу з судномоделювання, інженер-кораблебудівник Олег Лісовенко.

Більше про стародавній козацький флот можна дізнатися з публікації Укрінформу.

Як повідомлялося, легендарні козацькі судна дозволяли нашим прадідам довго панувати на Чорному морі.

Історія Козак Миколаїв Музей

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *