Ольга Данілюк, Олег Шаламай
Привозять з області, інших регіонів та навіть з-за кордону. Йдеться про полуницю, асортимент якої на ринках Рівного зараз активно збільшується. Яка її географія та за скільки можна нею поласувати, дізнавалися наші журналісти.
Досить дорога в цьому році полуниця. Двісті гривень за кілограм для травня – це дорого. Минулого року, здається, сто гривень за кілограм була. Але купуємо, тому що діти просять.
Попри досить високу ціну на полуницю Нінель не може не порадувати нею своїх дітей. Сезон вже розпочався і цей товар активно завозять на рівненські ринки. Однак, більшість людей з різних причин поки полуницю не купує.
Ще не купую, бо у мене ще заморожена з того року. Я морожу дитині, то ще є заморожена.
Поки що ні, люблю домашню. Купую пізніше, коли вже більш таку домашню.
Особисто я не їм полуницю просто. Я рідко просто по фруктах виступаю, так, що.
Порівнюючи з минулим роком, цьогоріч ціна полуниці підскочила на половину, кажуть продавці.
Того року була полуниця по 80-90 гривень, в цьому році 150-170 грн. В два рази подорожчала.
Продавці додають, що перша ж полуниця, яку можна було придбати цьогоріч була вже в березні і значно дорожча.
Перша була 300 гривень, а зараз 150, з Греції возили. А зараз Почаїв, дуже солодка, смачна, – розповідає продавчиня Ірина.
Наразі, зі слів продавців, що закордонна, що місцева полуниця в ціні практично не відрізняються.
Зараз оптова ціна закордонної полуниці 150-170 гривень, так само і Закарпаття. Дивлячись від розміру полуниці, бо є 1 сорт і 2 сорт. А так продаж від 170, 150 навіть. А так 170-200, – каже Тамара, інша продавчиня на ринку Рівного.
Хоч великого ажіотажу щодо неї і немає, та все ж своїх покупців полуниця знаходить.
Полуницю беруть, діткам, хто кілограм, хто пів. Полуниця м’якенька, солодка, хороша. Румба сорт 220, а Клері – 180, – каже Валентина, продавчиня.
Окрім полуниці де-не-де можна зустріти і абрикоси, яких цьогоріч в Україні може бути вкрай мало через весняні приморозки.
Абрикос тільки почався. Це Іспанія 160 гривень кілограм. Солодка. Уже беруть абрикоску, якщо солодка, то діткам беруть, бо кислу дітки їсти не будуть, – каже пані Валентина.
В регіональній лабораторії Держпродспоживслужби зазначають, що уся продукція, яка потрапляє на прилавки ринку проходить ретельну перевірку. Тож споживати навіть не сезонні фрукти цілком безпечно.
Перед тим, як продукція попадає на ринок, в нас є спеціальні відділи лабораторії, які досліджують продукцію на певні показники… Оскільки немає нормативно-правової бази, де визначений показник кількості нітратів. Це можемо зробити лише з інформативною метою на прохання продавця чи споживача. Моніторили в цьому році ситуацію, найбільший показник був 58,1 міліграм на кілограм, – каже Сергій РЕДЬКА, директор Рівненської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.
Що ж до абрикосів, то в них нітратів не буває практично ніколи, додають в Держпродспоживслужбі. Головне перед споживанням не забувати ретельно мити усі фрукти та не нехтувати гігієною власних рук.
Источник: www.rivne1.tv