Зміст 1 Загальні рекомендації для пенсіонерів 2 Що, як і коли їсти літнім людям 3 Правила тибетської дієти на кожен день 4 Меню на тиждень для літніх людей Загальні рекомендації для пенсіонерів
Для літніх людей зазвичай щоденний раціон повинен бути меншим, так як вони швидше додають у вазі. При цьому раціон харчування має бути різноманітним. Багато намагаються додавати більше оливкової олії, як профілактику від атеросклерозу, але є й інші відмінні масла, наприклад, кукурудзяне, конолляне, соняшникове, які також володіють схожими властивостями, передає Ukr.Media.
Практично будь-яка рослинна олію холодного віджиму нормалізує обмін ліпідів у крові, а ненасичені жирні кислоти, які містяться в олії допомагають виводити холестерин і не дають утворюватися холестериновим відкладенням. Однак занадто сильно налягати на олію теж не варто, так як занадто велика кількість масла може прискорити процеси старіння. Через ті ж поліненасичені жирні кислоти. Тому масла потрібно вживати приблизно 30 грам на день.
Від якихось особливих продуктів не потрібно відмовлятися, якщо тільки лікар не сказав вам зворотнього. Наприклад, ви знали, що ще кілька років тому літнім людям рекомендували виключити яйця через кількість холестерину в них? Але зараз вже відомо, що вони приймають важливу участь у розподілі того ж холестерину, тому 2-3 яєчка у тиждень вам не зашкодять.
Крім гормонального впливу на організм, також впливає на повноту і елементарне старіння кишечника. Уявляєте, у ньому стає більше гнильних бактерій, як би неприємно це не звучало. Через них вітаміни не так добре синтезуються, мікрофлора вже не так добре знезаражує, холестерин гірше виводиться, а також з'являються жирні кислоти зовсім іншого роду, які схожі з канцерогенами. Для нормалізації роботи кишечника зазвичай використовується кисломолочка і рослинні продукти. Їжте більше бобових, круп, овочів і фруктів.
З м'ясом трохи інша історія. Його краще частіше замінювати рибою, так як в ній більше ейкозапентаєнової кислоти, а вона знижує згортаємість крові.
Також в щоденне меню включається цибуля з часником, вони знижують рівень холестерину і затримують розвиток різних пухлин. До речі, виявляється, що останніми властивостями володіють багато інші овочі жовтого кольору. Так що морквину варто їсти частіше.
Це здається божевіллям, але навіть сама звичайна їжа може володіти властивостями, що омолоджують. Набагато молодше ви не станете, але відтягнути старіння точно вдасться. Одними з таких чарівних інгредієнтів є антиоксиданти. До них відносяться:
Амінокислоти – цистеїн і глутамінова кислота
Вітаміни – A, E, C, K, P, група Ст.
Мінерали – цинк, мідь, магній і залізо.
Біофлавоноїди
Рослинні стероїди.
Найбільше антиоксидантів в зеленому чаї, пряних травах, в яблуках і винограду.
Що, як і коли є літнім людям
Основною метою цього правильного харчування є не для схуднення, а поліпшення рівня здоров'я. Схуднення тут виступає як приємний побічний ефект. Чому ж літнім людям потрібна особлива дієта? Та бо одними з перших зношуються травні органи. Справа не тільки в старості, і в необдуманном харчуванні шкідливою їжею протягом усього життя. Зараз звички буде складно міняти, але, якщо ви хочете довше бути здоровим, то спробуйте і цей досвід.
Ви, напевно, звикли їсти смажене і тушковану м'ясо, котлети і заїдати їх кашею. Але насправді відомо що м'ясо, рибу краще варити і вживати з овочевими гарнірами. Кращими джерелами білка у вашому віці буде нежирна риба і м'ясо, а також сир, приблизно 50-60 г в день. До речі, риба і морепродукти, морська капуста, ікра також допомагають при боротьбі з атеросклерозом, як і рослинне масло.
Супи на курячому і м'ясному бульйоні, а також вуха можна декілька раз на тиждень, але не більше, краще замініть їх овочевими бульйонами. Намагайтеся також істи і якомога менше продуктів з тваринним жиром, такі як корейка, шинка, нирки й мозок.
Любите солодке? Тоді для вас погана новина. Цукру можна за день є тільки 4 чайних ложки – це близько 30 гр. Меду можна в два рази більше. А ось, щоб забезпечити правильне функціонування організму і здоров'я суглобів, сіль скоротіть до всього однієї ложечки.
Страви з круп і бобових обов'язково повинні бути в раціоні, якщо немає протипоказань. Але хліб краще брати житній, вчорашній буде навіть краще. Однак його можна тільки 200 г в день. Якщо хочете перекусити, краще використовувати фрукти. До речі, перекуси повинні бути, так як харчуватися треба 5 разів на день, потроху.
Ви напевно помітили, що взимку вам і іншим літнім людям набагато складніше: з'являється сонливість, паморочиться голова, ви постійно роздратовані і вболіваєте. Все через нестачу вітаміну С. Його можна легко постачати в організм, поїдаючи свіжі овочі, картоплю, зелень, квашену капусту та цибулю.
Тут ми розповідаємо про найбільш дослідженні процеси організму, і про те, як на них можна вплинути за допомогою корекції раціону. Але є також і інші методи, наприклад, тибетська дієта. Про неї можете почитати в тому випадку, якщо вам не лінь розбиратися з «часом стихій» і подібними термінами.
Правила тибетської дієти на кожен день
Обов'язково, перед тим як почати слідувати цим правилам, проконсультуйтеся з лікарем. Дієта не всім підходить.
Намагайтеся з ранку з'їсти що-то гостреньке, перцю потрібно додавати зовсім трохи
Фрукти, солодощі, їх краще ближче до обіду.
Овочі дуже довго і важко перетравлюються, тому їх краще відварювати, запікати або готувати на пару.
Згідно цій дієті воду потрібно пити тільки сиру, бо вважається, що вода, яку довго кип'ятили стає важче. При цьому пити її краще теплим або кімнатної температури прямо під час їжі, а гострі страви запивати холодною кип'яченою.
Чай можна пити тільки легкий, не міцний.
Білий хліб теж важкий, взагалі будь-хліб, приготовлений на дріжджах, є небажаним.
З бобових краще вибирати великий, а сочевицю і горох виключити.
Кисле, мариноване і консервоване можна їсти тільки зовсім зрідка, так як воно послаблює травлення.
Меню на тиждень для літніх
Меню розрахована на 7 днів, починати можна в будь-який час, а вихід з такої дієти не потрібен. Вона стане способом живлення назавжди, але зате допоможе для схуднення і здоров'я.
День 1
Сніданок: варена риба з овочами та зеленим чаєм. Обід: варене м'ясо з салатом зі свіжих овочів, овочевий супчик і фрукти. Вечеря: запіканка з сиру і моркви, кефір.
День 2
Сніданок: гречка і трохи вареної яловичини, трав'яний чай і огірки. Обід: яблука, запечені в духовці і борщ. Вечеря: несолодкий йогурт, сир з родзинками і зелений чай.
День 3
Сніданок: паровий омлет з чаєм і горошком. Обід: Риба, запечена з картоплею, салат з огірків і капусти, фрукти. Вечеря: овочеве рагу, яблуко і чай.
День 4
Сніданок: парові котлети і салат з помідорів з цибулею і домашнім рослинним маслом. Обід: легкий овочевий суп, шматочок бісквіта. Вечеря: запіканка з сиром і яблуками, м'ятний чай.
День 5
Сніданок: вівсянка, бутерброд з сиром, зелений чай. Обід: печеня з нежирним м'ясом і фрукти. Вечеря: м'які печінкові котлети з картопляним пюре, ромашковий чай з медом.
День 6
Сніданок: в'язка каша з рисом, бутерброд з маслом і сиром, чай з бергамотом. Обід: тушковані овочі, парова біла риба, апельсин. Вечеря: кабачкові оладки, сметана, кефір.
День 7
Сніданок: варені яйця, салат з помідорами і огірками, твердий сир і чай. Обід: варена куряча грудка, вінегрет, банан. Вечеря: перетертий сир зі сметаною і фруктами, чай на травах.
Джерело: ukr.media