У Рівному перевіряли стан ментального здоров’я дітей та дорослих (ВІДЕО)

Ольга Данілюк, Павло Стецюк

У Рівному перевіряли стан ментального здоров'я дітей та дорослих (ВІДЕО) - INFBusiness

У Рівному провели тест ментального здоров’я. Спрямували перевірку переважно на дітей та підлітків, хоча могли прийти і дорослі. Із 31 дитини, симптоми тривоги та стресу фахівці виявили у 7 діток. Чому важливі подібні заходи – дивіться далі у сюжеті.

 У Рівному провели тест ментального здоров’я, за допомогою якого усі охочі могли перевірити гіперактивність та дефіцит уваги у дітей. Представники обласного центру психічного здоров’я населення кажуть, що особливо актуальні ці тестування для молодших школярів.

На місці фахівці обласного центру психічного здоров`я населення визначали й рівень тривоги і стресу у дітей та дорослих.

Я прийшла сюди із своїм молодшим сином. Останнім часом почала спостерігати, що в нього тривожний сон, що він боїться сам засинати в кімнаті. Пов`язує це з тривогами, з воєнним станом і ми прийшли перевірити тестування на рахунок тривожного стану у дитини. Така акція це дуже корисно, зараз такий час і дітям воно проводиться в ігровій формі, що дітям цікаво, – розповідає ІРИНА ВИНЯРЧУК, мама учасника заходу.

Отриманими результатами жінка та її син лишилися задоволені.

За потреби усі, хто пройшов тестування, мали можливість на місці поспілкуватися з психологом або ж навіть і з дитячим лікарем-психіатром.

Особливо в останні роки збільшилась кількість звернень дітей та підлітків із тривожними розладами. Які клінічно виглядають і розладами сну і порушеннями поведінки і суїцидальними висловлюваннями. Збільшилась кількість таких пацієнтів, ми консультуємо, надаємо допомогу. Лікар надає поради щодо медикаментозного лікування. Також можуть отримувати консультацію психологів щодо стану свого, – каже ТЕТЯНА ЖИМОЛОСТНОВА, лікар-психіатр дитячий центру психічного здоров`я населення.

Тести орієнтовані в першу чергу на дітей та підлітків. Пов`язано це з тим, що останнім часом саме у них виникає найбільше проблем з ментальним здоров`ям.

От в порівнянні якщо брати 2022, 2023 рік рівень захворюваності на первинні психічні хвороби зріс на 27 %. В 2023 році в порівнянні ніж у 2022 році. Якщо взяти по проблемах, то рівень захворювання на тривожність, це щодо дітей то рівень захворюваності зріс на 45 %, – каже ЛЮДМИЛА ДИШЛЮК, генеральний директор Рівненського обласного центру психічного здоров`я населення.

Відкриті психологічні тестування та консультації з психологами спрямовані і на популяризацію піклування про своє не лише фізичне, але й ментальне здоров`я.

Нам пора проблеми психічного здоров`я виносити у сферу нульової дискримінації. Щоб це було не соромно і навіть почесно. Щоб це виглядало як гігієна свого здоров`я, але ментального. Щоб можна було з гордістю сказати я працюю зі своїм психологом. Бо у нас існує дискримінація у сфері психічного здоров’я, – розповіла ОЛЕНА ГАНДЗЮК, заступниця директора Департаменту цивільного захисту та охорони здоров`я населення РОВА.

Подібні заходи центр психічного здоров`я населення організовує не вперше і не востаннє. Зокрема цей виїзд відбувся з нагоди Всесвітнього дня ментального здоров`я.

Источник: www.rivne1.tv

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *