Херсонському художньому музею подарували серію графічних робіт «Обличчя війни»

Херсонському художньому музею подарували серію графічних робіт «Обличчя війни» - INFBusiness

Херсонському художньому музею подарували серію графічних робіт «Обличчя війни» Фото 25.09.2024 18:09 Укрінформ Пограбований росіянами Херсонський художній музей отримав дар від молодої херсонської художниці Тамари Качаленко – серію із 35 графічних робіт «Обличчя війни».

Як передає Укрінформ, про це музей повідомив у Фейсбуці.

«Пограбований росіянами Херсонський художній музей отримав дар від молодої херсонської художниці Тамари Качаленко – серію з 35 графічних робіт «Обличчя війни» (Faces of War), основна частина якої створена у травні 2024 року», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Тамара Качаленко закінчила Херсонський державний університет («Образотворче мистецтво та дизайн», бакалавр) та Херсонський національний технічний університет («Дизайн одягу та аксесуарів», магістр), мріяла продовжити фахове навчання в аспірантурі Львівської академії мистецтв. Плани зруйнували повномасштабне вторгнення та окупація рідного міста.

Наголошується, що художниця не покидала рідного міста, живе в Херсоні і зараз. Лише мистецтво допомогло їй пережити жахливу реальність окупації та щільні російські обстріли. В непередбачуваних умовах ідеальним інструментом для творчості виявилась звичайна кулькова ручка, яку можна було брати з собою навіть у сховище, а доступність робила її незамінною в той час, коли фарби та пензлі були дефіцитом.

Надихає мисткиню американський гіперреалізм (фотореалізм), Качаленко також використовує як основу своєї творчості фотографію, однак не прагне буквально копіювати реальне життя з фотографічною точністю — вона загострює емоції, підкреслює деталі, узагальнює образи, створюючи певні символи. Через призму мистецтва, за допомогою звичайної кулькової ручки художниця передає невимовне та поринає в глибини людської душі, торкаючись найболючіших тем, зазначається в повідомленні.

Як розповіли у музеї, серія «Обличчя війни» — це потужний візуальний щоденник, який відображає біль і надію, силу духу та незламність українського народу в умовах повномасштабної війни. Це яскраве свідчення того, що українське мистецтво продовжує жити і розвиватися попри спроби ворога знищити нашу культуру.

Як повідомляв Укрінформ, з Херсонського художнього музею російськими загарбниками було вкрадено більше 10 тисяч музейних предметів.

Херсон Музей Війна Війна з Росією

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *