На Хмельниччині державі повернули пам’ятку археології національного значення

На Хмельниччині державі повернули пам’ятку археології національного значення - INFBusiness

На Хмельниччині державі повернули пам’ятку археології національного значення 09.05.2024 09:44 Укрінформ У власність держави повернуто пам’ятку археології національного значення – Городище літописного міста Тихомель ІХ-ХІІІ століть, яке розташована на території Ямпільської громади Хмельницької області.

Про це повідомили в Офісі генпрокурора, передає Укрінформ.

Зазначається, що 5 гектарів під Городищем під час інвентаризації незаконно віднесли до земель сільськогосподарського призначення та передали у комунальну власність громади. Через це порушено виключне право власності держави на особливо цінні землі, а також створено реальні ризики пошкодження частини археологічної спадщини, наголосили в ОГП.

"Аби не допустити її знищення, обласна прокуратура пред’явила до суду позов про зобов’язання повернути ділянку вартістю понад 75 мільйонів гривень законному власникові. Позовні вимоги суд задовольнив", – йдеться в повідомленні.

В Офісі генпрокурора додали, що пам’ятка розташована на території Ямпільської громади. Взята на державний облік ще в 1971 році. Цей об’єкт культурної спадщини і землі, на яких він знаходиться, є власністю держави.

Оборонні вали літописного давньоруського міста Тихомель, за однією із версій, були зведені за наказом київського князя Володимира Великого. Нині з валів городища, які збереглися, відкривається панорама долини річки Горинь. Поруч розташовані руїни єдиної в Україні аріанської каплиці XVI століття.

Як повідомлялось, на Хмельниччині у власність держави повернули землі поселення II-V століття.

Фото: Офіс генпрокурора

Хмельниччина Культура Пам'ятка Спадщина

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *