Представники 130 українських музеїв обговорять у Варшаві деколонізаційні практики

Представники 130 українських музеїв обговорять у Варшаві деколонізаційні практики - INFBusiness

Представники 130 українських музеїв обговорять у Варшаві деколонізаційні практики Ексклюзив 23.10.2024 15:24 Укрінформ Представники близько 130 музеїв з усієї України зберуться 4-5 листопада у Варшаві на конференцію щодо деколонізації музейних практик й визначення ролі музеїв у відновленні України.

Про це у коментарі Укрінформу повідомила Малгожата Лавровська фон Тадден – засновниця польської фундації OBMIN, яка з перших днів повномасштабного вторгнення РФ в Україну опікується й допомагає українським музеям зберегти культурну спадщину.

Як зазначила Лавровська фон Тадден, музеї в Україні продовжують зазнавати значних втрат через дії Росії, яка намагається знищити українську культурну спадщину та ідентичність. У цих умовах особливо важливо, щоб музеї співпрацювали та підтримували одне одного.

Представники 130 українських музеїв обговорять у Варшаві деколонізаційні практики - INFBusiness

«Ми раді, що вже 142 музеї з усієї України долучилися до платформи OBMIN і тепер близько 130 із них братиме участь у нашій конференції, яка відбудеться у Варшаві. Основними темами конференції є визначення нових наративів після деколонізації музейних практик, а також роль музеїв у відновленні України»,- повідомила організаторка конференції українських музейників у Варшаві.

Вона додала, що співпраця з партнерами із Польщі та Німеччини допомагає українським музеям зміцнювати міжнародні зв'язки та спільно шукати шляхи подолання викликів, що постають перед українською культурною спадщиною.

У варшавській конференції під назвою «Заповнення сліпих плям 2.0: Нові наративи та роль музеїв у відновленні України», крім українських музейників візьмуть також участь партнерські установи з Польщі, Німеччини та інших країн.

Конференцію відкриє глава МЗС Польщі Радослав Сікорський. У ній візьмуть також участь заступниця міністра культури та стратегічних комунікацій України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій та діджиталізації Анастасія Бондар, віцемаршалок Сенату РП Рафал Групінський та багато інших.

Під час міжнародного заходу обговорюватимуться, зокрема, виклики для музеїв у XXI столітті у контексті зміни суспільних потреб, а також деколонізація музеїв в Україні. Крім того, його учасники обговорять виявлення та виправлення помилкових наративів, що впливають на музеї в Україні та впровадження електронної системи реєстрації фондів в музеях України.

У фундації OBMIN зазначають, що музеї мають реагувати на змінені суспільні очікування та вимоги, зокрема змінюючи теми, які вони представляють, і спосіб їх подачі. Вже наприкінці серпня українські музеї спільно з платформою OBMIN розпочали підготовку цих тем під час щодвотижневих онлайн-воркшопів. Вони також працюватимуть над виробленням нових наративів, а також деколонізації музейних артефактів та експозицій. Водночас ці теми не є унікальними для України, а становлять виклик для всього світу. Тому конференція збере експертів з інших країн для широкого обговорення цього питання з огляду на український досвід.

Захід відбудеться під патронатом голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, маршалка Сенату Польщі Малгожати Кідави-Блонської та президентки Бундесрату Німеччини Анке Релінгер. Патронами заходу є також Міністерство культури та стратегічних комунікацій України і мер Варшави Рафал Тшасковський.

Це вже третя конференція, організована фундацією OBMIN разом з партнерами, для понад 140 українських національних, регіональних та місцевих музеїв різної спрямованості, зокрема мистецтва, культури, національної історії, техніки чи поезії.

Фото: sejm.gov.pl 

Музей Польща Україна Варшава Дерусифікація

Источник: www.ukrinform.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *