Росія анонсує новий «танковий прорив»: дайджест пропаганди за 11 вересня 2023 року

Росія анонсує новий «танковий прорив»: дайджест пропаганди за 11 вересня 2023 року - INFBusiness

Росія анонсує новий «танковий прорив»: дайджест пропаганди за 11 вересня 2023 року 12.09.2023 17:56 Укрінформ Москва «в екстазі розкрила свої проблеми»

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав головні фейки та наративи пропаганди за 11 вересня.

  • Т-80: «маніпуляція з нуля»
  • Чому важливий контроль над «вишками Бойка»
  • Індійський майстер-клас «Як витерти ноги об РФ»
  • Медведєв обіцяє США повторити теракт Аль-Каїди
  • Т-80: «маніпуляція з нуля» 

    Гендиректор концерну «Уралвагонзавод» («УВЗ») Олександр Потапов заявив, що у РФ відновлять виробництво танків Т-80. Мовляв, на це рішення вплинула «ефективність цих машин під час проведення СВО». 

    З цього приводу варто нагадати: ще в березні цього року Путін і Медведєв казали про запуск виробництва 1600 танків найближчим часом.

    Росія анонсує новий «танковий прорив»: дайджест пропаганди за 11 вересня 2023 року - INFBusiness

    НАСПРАВДІ, російський ВПК наразі виключно про відновлення, ремонт та модернізацію танків. Тому саме поняття «виробництво» звучить маніпулятивно.

    У довоєнні роки, як писав відомий військовий експерт Олександр Коваленко, російська «оборонка»  звітувала про постачання від 160 до 300 танків на рік. І це були не нові машини, а модернізовані – ті, що були в строю або зняті з консервації. Граничний потенціал передачі такої техніки становив максимум 25 одиниць на місяць. Танкобудування в РФ трималося виключно на ремонті та модернізації.

    Тому історія про «виробництво» Т-80 свідчить про декілька речей. По-перше – про чергову танкову поразку «другої армії світу». Російські бронемашини на чолі з «Альошою», зважаючи на все, настільки втомилися «вбивати» для Путіна «табуни Leopardів», що їм негайно треба підсилення.

    По-друге, це свідчення моральної і технологічної деградації російського ОПК. Адже Т-80 зняли з виробництва далекого 1978 року. До того ж виробляти їх збирається той самий «УВЗ», який торік обіцяв поставити 2 тисячі (!) танків «Армата», яких так ніхто й не бачив.

    По-третє, окупанти в 2022 року кинули багато одиниць того самого «ефективного» Т-80 під час «негативного наступу». 

    По-четверте, жодна модернізація Т-80 не здатна дати йому ту головну перевагу, яка є у машин нових поколінь (наприклад, у британського Challenger) – здатність зберегти екіпаж у разі влучання. Але у Росії люди – традиційно витратний матеріал.

    По-п’яте, керівник «УВЗ» не даремно заявив, що «виробництво треба починати з нуля». Коваленко з цього приводу вказує, що, наприклад, для «виробництва з нуля танка Т-72 необхідно застосовувати 6,5 тисяч пресформ. Більше половини їх втрачені, чи переплавлені. У виробництві одного Т-72 використовується близько 20 тисяч інструментів, частини з яких на виробництві «УВЗ» (який є танковим монополістом в РФ) – немає. Тому, навіть виробництво наймасовішого Т-72 – це імітація, що вже казати про Т-80. Прекрасна новина, яка розставляє всі крапки над «ї», а пропагандисти в екстазі розкривають свої проблеми».

    Чому важливий контроль над «вишками Бойка»

    Один з головних кремлівських наративів залишається про «непереможність другої армії світу». На рівні «воєнкорів» інколи проскакують тези на кшталт «не все так добре». Але тренд офіційних рупорів російської пропаганди: «от тайги до британских морей красная армия всех сильней» залишається незмінним.

    Росія анонсує новий «танковий прорив»: дайджест пропаганди за 11 вересня 2023 року - INFBusiness

    НАСПРАВДІ, із західними методами ведення війни Росія ще, за великим рахунком, не стикалася. Бо і з українськими впоратися не може. 11 вересня стало відомо, що Україна повернула під контроль так звані «вишки Бойка» – бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів окупованого Криму в Чорному морі. 

    Символічність цієї події в тому, що «вишки Бойка» були вкрадені в України ще до повномасштабного вторгнення, а в його ході використовувалися вже як гелікоптерні майданчики та для розміщення засобів РЛС.

    Військовий аналітик Ігаль Левін пояснює, чому повернення контролю на вишками важливе: «Вони використовувалися окупантами не стільки, як майданчики ЗРК для прикриття своїх бойових кораблів, а насамперед – як платформи для сенсорів моніторингу, контролю та спостереження. Викинувши росіян із цих вишок, ГУР позбавило їх багатьох можливостей контролю та розвідки. Це важлива та потрібна віха у боротьбі України не лише за Чорне море, а й за більший простір для роботи її берегових та повітряних засобів».

    «Радіо Свобода» уважно вивчило відео ГУР про рейд до вишок. І в свою чергу відзначило ще один важливий аспект. Серед іншого у ролику з’являється ящик, на якому видно інформацію про одержувача та відправника вантажу. Отримувач – в/ч 60135 (це 475-й окремий центр РЕБ в окупованому Севастополі). Відправник – Воронезьке АТ «Протек», виробник комплексу РЕБ «Діабазол» для російської армії. Інших комплексів РЕБ, як випливає з інформації на сайті АТ «Протек» станом на 2018 рік, компанія не виробляє.

    До складу «Діабазолу» можуть входити три автоматизовані станції постановки перешкод: «Алтаєць-АМ», Р-934УМ та Р-330Ж «Житель». Останні неодноразово були помічені в Україні ще до початку масштабного вторгнення. Ці системи є порівняно сучасними.

    За час повномасштабної війни Росія втратила в Україні як мінімум 13 «Жителів» і одну станцію Р-934УМ, що випливає з бази даних проєкту Oryx. Усі вони були знищені. Незалежно від того, компоненти якої системи знаходяться в ящику, захопленому українськими розвідниками, це може стати першим випадком їхнього захоплення ЗСУ в неушкодженому вигляді.

    Ця операція вчергове довела, що російська армія, яка колись вважалася другою в світі, зараз є другою за силою в Україні.

    Індійський майстер-клас «Як витерти ноги об РФ»

    За підсумками нещодавнього саміту G20 головним його фото пропаганда призначила те, де «прем’єр-міністр Індії Моді та голова МЗС Росії Лавров радіють, як вони разом нагнули західників».

    Росія анонсує новий «танковий прорив»: дайджест пропаганди за 11 вересня 2023 року - INFBusiness

    НАСПРАВДІ, Моді фактично реготав над Лавровим, адже той після саміту офіційно підтвердив те, що давно вже було секретом полішинеля: в Індії зависли 40 млрд російських нафтових доларів у рупіях. І що з ними робити – ніхто в РФ не знає. 

    Таким чином, Нью-Делі показово провів міжнародний майстер-клас на тему: «Як отримати багатомільярдну вигоду з великодержавних комплексів Росії, а потім публічно витерти об неї ноги».

    Про те, що рупії зависли, їх не вдасться конвертувати і доведеться «інвестувати в Індію» всім експертам було зрозуміло вже наприкінці весни. Але кремлівські апологети «суверенної економіки», будуючи у фантазіях «багатополярний світ», продовжували тупо виконувати путінській наказ про «рублефікацію» та перехід на платежі у нацвалютах.  

    При цьому Індія оплачує рупіями виключно російський експорт. Всім іншим експортерам, включаючи саудівців та китайців, індійці платять «токсичними» доларами та євро. Лише росіяни змушені погоджуватися з такими умовами. Бо більше нема куди подітися.

    11 вересня Reuters повідомив, що російський газ наступного року продаватиметься Китаю за пів ціни. Ціна для нього становить $271,6 за тисячу кубів (а, наприклад, для Туреччини та ЄС – $481,7). За підсумками цього року «Газпром» має прокачати в КНР 22 млрд кубів газу, а наступного року 30 млрд. Втім, це компенсує лише 1/6 частину від колишнього експорту РФ до ЄС, який на піку сягав 170-180 млрд кубів на рік.

    Розміняти ці показники на 30 китайських (до того ж дисконтних) млрд – це справжній бізнес по-російськи в стилі: «взяти ящик горілки, вилити її, здати пусті пляшки, а вторговані гроші пропити». 

    Тож, після реготу Моді варто чекати на аналогічну реакцію й Сі. Особливо, після того, як Москва проковтнула історію з новою картою Китаю.

    Медведєв обіцяє США повторити теракт Аль-Каїди

    11 вересня у Сполучених Штатах відзначається «День патріота» — пам’ятна дата на згадку про жертв теракту, який стався у 2001 році. (Тоді, внаслідок атак загинули 2977 людей). Пам’ять про цю трагедію вирішив використати експрезидент РФ Медведєв як нагоду для своїх чергових інтернет-погроз. «Не хочу накликати, але вони дочекаються, що в якийсь момент терористи знову здійснять атаку в стилі 11/09/2001, але з атомною чи біологічною складовою…».

    Росія анонсує новий «танковий прорив»: дайджест пропаганди за 11 вересня 2023 року - INFBusiness

    НАСПРАВДІ, ще на початку серпня російська «фронтвумен» Захарова порівняла атаки БПЛА на вежі московського «Сіті» з терактами в Нью-Йорку 2001 року. Тоді більш розумний Пєсков втрутився, заявивши, що «не бачить аналогій з терактом 11 вересня». Тепер, як бачимо, тема з цією страшною датою в історії США «болить» Медведєву.

    Власне подібні заяви і призводять до того, що саме РФ вважають у світі прямою і явною загрозою. За підсумками нещодавнього опитування, проведеного для видання U.S. News & World Report, з’ясувалося, що 72% респондентів у 36 країнах з різних регіонів світу назвали Росію головною глобальною проблемою в світі. Найбільші побоювання вона викликає у жителів країн, що знаходяться поруч із нею, – так висловилися понад 90% опитаних у Фінляндії, Японії та Польщі, а також Данії.

    І після цього в Москві дивуються, чому пости про «пам’ятати 11 вересня» та інші «мирні» пропозиції зачистити українців, захопити Казахстан або вдарити ядерною зброєю по Познані викликають у всьому світі русофобію.

    Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

    Источник: www.ukrinform.ua

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *