“Хто, як не ми”: історії людей, які знайшли покликання завдяки проєкту “Навчання заради змін”

"Хто, як не ми": історії людей, які знайшли покликання завдяки проєкту "Навчання заради змін" - INFBusiness

Сотні українців отримали шанс розпочати все спочатку: опанувати нову професію та долучитися до відбудови України, розповідає 24 Канал.

Зверніть увагу Аби купити квадрокоптер для тата: у Луцьку 8-річна дівчинка продає півонії за донати

24 лютого 2022 року розділило життя українців на “до” і “після”. Тисячі людей випали зі звичного ритму мирного та професійного життя.

Перед багатьма з тих, хто втратив роботу, постав складний виклик: як в умовах сьогодення адаптуватися до нового оточення через вимушену міграцію, повернутися у цивільне життя після звільнення з військової служби, реалізувати кар’єрні мрії, опанувати нову професію, яка допоможе здобути фінансову стабільність та залишатися корисними для країни.

Окрім того, суттєвих змін зазнав і український ринок праці. З’явилася потреба у фахівцях робітничих професій, професіоналах, які допоможуть Україні тут та зараз.

Експерти зауважують, що ситуація кардинально змінилася: колись популярні професії частково втратили актуальність, натомість дефіцит професійних кадрів посилюється щороку.

Навіть у нинішніх непростих умовах співвітчизники продовжують йти назустріч власним мріям, зокрема професійним. Про історії незламних українців, які наважилися змінити своє життя та опанували нові, такі потрібні у нинішній час навички, а також про те, як їм у цьому допоміг проєкт “Навчання заради змін”, що впроваджується коштом уряду Німеччини в межах програми “Професійна освіта в Україні/Skills4Recovery”, яка реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, розповідаємо у матеріалі.

“Навчання заради змін” – проєкт, який перезавантажує професійне життя

Громадська організація “Український професійний розвиток” вже понад 11 років допомагає українцям знайти своє місце на ринку праці. Від 2013 року ГО вдалося реалізувати понад 35 успішних проєктів, багато з них – у співпраці з міжнародними партнерами.

Аби підтримати людей у нинішні часи, ГО “Український професійний розвиток” запустила проєкт “Навчання заради змін: короткострокові професійні навчальні курси для дорослих”. (“Навчання заради змін”). Його реалізували у межах програми “Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery”.

Головне завдання проєкту – організувати гнучкі короткострокові курси для українців та українок, які прагнуть опанувати нову професію або підвищити кваліфікацію. Вже через декілька місяців випускники можуть працювати заради майбутнього України, її відновлення та добробуту.

Які професії українці опановують у межах проєкту

Загалом до ініціативи “Навчання заради змін” долучилися понад 1300 чоловіків та жінок. Наразі 700 учасників та учасниць проєкту вже випустилися, а майже 600 – ще здобувають освіту. Навчання відбувається у Дніпропетровській, Полтавській, Київській, Вінницькій, Чернівецькій та Львівській областях.

У ГО “Український професійний розвиток” наголосили, що особливу увагу приділяли ветеранам, вимушено переселеним особам та людям з інвалідністю. Варто зауважити, що навчання передбачає часткову фінансову підтримку та психологічну допомогу.

Учасники та учасниці проєкту опановують професії за такими напрямками:

  • будівництво;
  • логістика;
  • сільське господарство;
  • сфера послуг.

Як зазначили експерти, саме фахівці у цих сферах будуть особливо потрібні для України упродовж найближчих 15 – 20 років. Адже ці кадри відіграватимуть велику роль у відновленні нашої держави. До цього процесу потрібно ставитися дуже відповідально і готувати професійних спеціалістів варто саме зараз.

Проєкт “Навчання заради змін” вже показав фантастичні результати. Історії учасників та учасниць надихають та надають колосальний заряд мотивації.

“Вважаю свою професію дуже актуальною для відбудови нашої країни”, – Сергій Сандригось

Одним із тих, хто вже відчув на собі результати ініціативи, став 50-річний Сергій Сандригось з Вінниччини. Він упродовж 3 років працював водієм-навантажувачем за кордоном. Однак повернувся в Україну, щоб бути разом з сім’єю (у Сергія – 4 дітей) та долучитися до відбудови країни.

Вдома Сергій вирішив шукати роботу навантажувача. Водночас спершу потрібно було пройти відповідну підготовку. У цьому допоміг проєкт “Навчання заради змін” у межах Програми “Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery”. Коли Сергій побачив потрібні курси, то не вагався ані миті.

Сергій зауважує, що йому дуже пощастило. Він навчався за фахом “Водій навантажувача” у Гущиницькому вищому професійному училищі. Навчальна програма приємно здивувала чіткістю пояснень та кількістю нових знань. За словами чоловіка, за кордоном ніхто його особливо нічому не навчив. Тепер же, якщо під час роботи потрібно реагувати миттєво й зремонтувати якусь неполадку, Сергій вже знає, як діяти.

Процес навчання був дуже комфортним. Попри встановлений тазостегновий протез, Сергій зміг пройти курс та опанувати бажану професію. Роботу вдалося знайти швидко: відгукнувся на вакансію у рідному місті й тепер працює водієм навантажувача на підприємстві, яке надає послуги будівельної техніки.

"Хто, як не ми": історії людей, які знайшли покликання завдяки проєкту "Навчання заради змін" - INFBusiness

Сергій повернувся, щоб відбудовувати Україну / ГО “Український професійний розвиток”

Чоловік почувається щасливим та реалізованим на новій корисній роботі.

Радий, що швидко знайшов гідне місце праці, адже зараз є нестача кадрів у цій галузі. Вважаю свою нову професію дуже актуальною для відбудови нашої країни. Адже темпи будівництва будуть рости й кваліфіковані фахівці завжди будуть в попиті. Найбільше мене мотивують мої рідні. Хочу, щоб мої діти росли в економічно розвиненій країні. Я не маю права опускати руки в такий непростий час,
– розповів Сергій.

“Як чоловік, як ветеран не можу просто опускати руки перед викликами долі”, – Володимир Лега

У тому, що за жодних обставин не потрібно здаватися, переконаний і 31-річний Володимир Лега з Переяслава, що на Київщині. До початку повномасштабного вторгнення він працював водієм та автомеханіком, а у лютому 2022 року пішов захищати Україну.

Повернувшись додому через 1,5 року, Володимир почав зовсім по-іншому сприймати речі. Адаптуватися було непросто. Однак чоловік розумів, що має рухатися далі у цивільному житті заради дружини та трьох дітей.

Одним з актуальних питань залишався пошук роботи. Володимир натрапив на оголошення про проєкт “Навчання заради змін” у межах програми “Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery”. Так він розпочав здобувати освіту за фахом “Електрогазозварник” у Переяслав-Хмельницькому центрі професійно-технічної освіти.

"Хто, як не ми": історії людей, які знайшли покликання завдяки проєкту "Навчання заради змін" - INFBusiness

Володимир опанував професію мрії й допомагає побратимам / ГО “Український професійний розвиток”

Володимир зізнався, що давно мріяв опанувати цю професію. Однак, як це буває у житті, бракувало часу та ресурсів. Після завершення навчання чоловік почувається досвідченим фахівцем з електрогазозварювання, а не просто аматором.

За словами Леги, курси допомогли йому адаптуватися до цивільного життя. Адже голова була зайнята процесом, а позитивні результати роботи тішили. У найближчих планах ветерана – влаштуватися електрогазозварювальником на підприємство, яке займається виготовленням металоконструкцій. Також Володимир облаштував собі майстерню вдома та ремонтує машини для воїнів ЗСУ, які наразі перебувають на передовій. Завдяки проєкту “Навчання заради змін” у межах програми “Skills4Recovery” чоловік може забезпечувати сім’ю та допомагати побратимам, а також впевнено дивитися у майбутнє.

Я як чоловік, як ветеран не можу просто опускати руки перед викликами долі. Мої троє діток ростуть, треба їх забезпечувати. Також мої знайомі хлопці, які служать у ЗСУ, потребують підтримки. Я вдячний курсам в межах проєкту “Навчання заради змін”, бо тепер володію такою актуальною професією та навичками – воні вже мені допомагають,
– наголосив Володимир.

“Життєвий досвід показав, що в наш час треба не боятися вчитися новому, бо одного дня ти можеш стати не потрібен як спеціаліст якоїсь сфери. Дякую за можливість безплатного навчання для ветеранів. Нам приємно, що нас цінують”, – додав Володимир.

“Зараз як ніколи жінкам актуально опановувати, здавалось би, нежіночі робітничі професії”, – Аліна Лагута

Проєкт “Навчання заради змін” у межах програми “Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery” став поштовхом і для жінок не просто знайти себе, а спростувати міф про “нежіночі професії”. Наприклад, 31-річна Аліна Лагута з Гадяча, що на Полтавщині, з дитинства цікавилася технікою та автомобілями, а зараз знайшла своє покликання як автослюсарка.

Спершу жінка навчалася у нафтогазовому технікумі. Згодом здобула фах кондитерки. Однак, коли вийшла з декрету, зрозуміла, що хоче спробувати щось нове. У межах проєкту Аліна опанувала професію слюсарки з ремонту колісних транспортних засобів у Гадяцькому вищому професійному аграрному училищі.

"Хто, як не ми": історії людей, які знайшли покликання завдяки проєкту "Навчання заради змін" - INFBusiness

Аліна зруйнувала стереотип про нежіночі професії / ГО “Український професійний розвиток”

Жінка дуже задоволена, що наважилася ризикнути, адже практичні навички в актуальних робітничих професіях – на вагу золота.

“Зараз розумію: навіть якщо доведеться переїхати в інше, безпечніше місто – я зможу швидко адаптуватися до нових умов, знайти гідну роботу. Бо вже багато чого вмію сама робити руками. І я знаю, що з новими знаннями та навичками стану класною фахівчинею, яка забезпечить родину”, – поділилася Аліна.

Аліна наголошує: настав час жінок опановувати ті професії, які колись вважалися закритими для них.

Зараз як ніколи жінкам актуально опановувати, здавалось би, незвичні для них робітничі професії. Адже вони вже затребувані, а у найближчому майбутньому – тим паче, адже треба буде відбудовувати країну,
– зауважує автослюсарка.

“Ми маємо працювати, допомагати ЗСУ. Бо хто ж, як не ми?” – Людмила Стеблина

Завдячуючи проєкту “Навчання заради змін” у межах програми “Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery” новий для себе фах опанувала і 35-річна Людмила Стеблина з села Березна Київської області. Жінка керує фермерським господарством “Перлина Володарщини”, яке займається вирощуванням та постачанням зерна.

Чоловік Людмили має інвалідність, тому більшість обов’язків – на її плечах. Фермерське господарство не має найманих працівників. Транспортувати зерно доводиться власними силами. Так жінка зрозуміла: аби бути впевненою в майбутньому сім’ї, їй потрібно отримати нові навички. Вони дозволять долати різні відстані територією України та збувати врожай.

Людмила знала, що потрібно шукати курси. Однак хвилювалася, що не зможе їх оплатити. Тому оголошення про безоплатне навчання стало справжньою знахідкою. Завдяки проєкту жінка опанувала фах водійки категорії С у Володарському професійному аграрному ліцеї й залишилася дуже задоволеною.

Людмила не лише сама досягла мети, але й надихнула на зміни своїх подруг. Тепер вони теж хочуть стати водійками категорії С та їздити на вантажних автомобілях задля забезпечення своїх сімей.

"Хто, як не ми": історії людей, які знайшли покликання завдяки проєкту "Навчання заради змін" - INFBusiness

Досвід Людмили надихнув її подруг / ГО “Український професійний розвиток”

За словами Людмили, можливості потрібно схоплювати. Головне – не боятися шукати підтримку для своєї справи. Вона зауважує, що дуже хоче, аби фермерство в Україні розвивалося. Головне – мати сміливість навчатись новому, шукати можливості та допомагати країні.

Ми маємо працювати, допомагати Україні, нашим Збройним Силам. Бо хто ж, як не ми? Та й діток треба годувати, хочу забезпечити для них щасливе майбутнє. Я вдячна проєкту “Навчання заради змін” за шанс здобути дуже необхідні для мене навички та професію, яка допоможе розвивати фермерську справу та заробляти на життя,
– наголосила жінка.

Проєкт “Навчання заради змін” у межах програми “Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery”, яка реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального уряду Німеччини, продовжує допомагати українцям.

Завдяки ньому люди опановують нові навички та професії; здійснюють мрії; долають гендерні стереотипи, демонструючи чудові результати у галузях, які роками маркували ярликами та упередженнями – “нежіночі”, “непопулярні”, “ПТУ-шні”. Учасники та учасниці проєкту долають страхи, досягають власних цілей та стають рушіями змін в країні. І на власному досвіді доводять – немає нічого неможливого.

Проєкт “Навчання заради змін” впроваджується ГО “Український професійний розвиток” в межах програми “Професійна освіта в Україні / Skills4Recovery”, яка реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням Федерального уряду Німеччини. Станом на осінь 2024 року проєкт має 29 партнерів з-поміж закладів професійної освіти в Україні.

Повʼязані теми:

"Хто, як не ми": історії людей, які знайшли покликання завдяки проєкту "Навчання заради змін" - INFBusiness

Новини УкраїниБлагодійність

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *