Яка причина аномального тепла в Україні цього року й чого чекати у 2025

Яка причина аномального тепла в Україні цього року й чого чекати у 2025 - INFBusiness

Яка причина такої аномальної погоди цього року, в інтерв’ю 24 Каналу пояснила Віра Балабух – завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС.

Дізнайтеся також Чи вдарять в Україні сильні морози взимку 2024 – 2025

Аномальне тепло в Україні

Експертка наголосила, метеорологічне літо – період з середньою за добу температурою повітря +15 градусів і вище. Цього року воно прийшло в середині травня і тривало майже до першої декади жовтня. Тільки на Заході початок жовтня був прохолодним.

Аномально висока температура повітря у вересні й на початку жовтня була зумовлена потужним антициклоном, у якому за безхмарної погоди атмосфера суттєво прогрівалася. Завдяки циркуляції атмосфери на територію України також надходили теплі й сухі повітряні маси з субтропіків,
– зазначила Віра Балабух.

Додала, також аномаліям сприяло й загальне підвищення температури повітря на нашій планеті, зумовлене посиленням парникового ефекту. Так, за даними Всесвітньої метеорологічної організації, концентрація вуглекислого газу в атмосфері досягла максимуму за 800 тисяч років.

Збільшення сонячної активності протягом 25-річного циклу, яка в жовтні 2024 досягла максимуму, також сприяло підвищенню температури повітря. Спільна дія цих чинників і зумовила таку аномально теплу погоду, підсумувала Віра Балабух.

До речі, метеорологиня зауважила, аналіз наявних тенденцій і кліматичних прогнозів показує, що тривалість літа в Україні зростатиме.

“Воно починатиметься раніше і триватиме довше. Тож тривале та спекотне літо, яке ми спостерігали в цьому році, очевидно досить скоро стане нашою новою кліматичною нормою”, – зазначила Балабух.

Дивіться також Дощі майже по всій Україні: коли будуть опади

Чи буде ще цього року бабине літо

Метеорологиня зазначила, що температура повітря поступово знижується, як і зазвичай у цей період. Тому суттєве підвищення середньої за добу температури вище за +15 градусів вже малоймовірне.

Источник: www.24tv.ua

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *