Вибір професії в ресторанному бізнесі: із чого почати?

Вибір професії в ресторанному бізнесі: із чого почати? - INFBusiness

У ресторанній галузі стабільний попит на персонал, особливо останніми роками, коли ресторатори активно шукають офіціантів і кухарів. Тому вибір професії в цій галузі може стати вдалим стартом для кар’єри, а також можливістю опанувати тонкощі ведення ресторанного бізнесу з метою відкрити в майбутньому власну справу. Розповідаємо, як обрати професію і зробити перший крок до розвитку кар’єри.

Чому варто обрати професію в ресторанній індустрії

Робота в ресторані часто приваблює молодих людей, оскільки пропонує можливість почати кар’єру без значного досвіду, а також, у деяких випадках, гнучкий графік. Це дозволяє молоді поєднувати роботу з навчанням або іншими заняттями.

Крім того, у ресторанному бізнесі можна швидко розвиватися, поступово підвищуючи кваліфікацію від початкових позицій до управлінських. Для багатьох молодих людей робота у сфері громадського харчування є творчою та соціально активною, оскільки передбачає спілкування з різними людьми, що допомагає розвивати комунікативні навички. Отже, робота в ресторані чи кафе має багато переваг для подальшого кар’єрного зростання.

Основні професії в ресторанному бізнесі

Залежно від формату закладу власники бізнесу наймають різну кількість персоналу. Наприклад, для кафе не завжди потрібні хостес та адміністратори, тоді як для стабільної роботи ресторану необхідно найняти більше працівників з різним рівнем навичок і компетенцій. Так, для ресторану зазвичай потрібні такі професії:

🍽️ Посудомийник. Ним можуть працювати люди різного віку, зокрема студенти, для яких це може бути початком кар’єри у сфері гостинності, коли не обов’язково мати досвід чи профосвіту. Серед навичок потрібно мати вміння працювати в команді, знати основи гігієни та санітарних норм, фізичну витривалість. Після роботи посудомийником можна перейти на позицію помічника кухаря або інші базові ролі на кухні.

👨‍🍳 Помічник кухаря або бармена. Такий працівник допомагає кухарям у підготовці продуктів, створені простих страв, а барменам — у приготуванні напоїв. Для роботи на кухні потрібно знати базові кулінарні процеси, а для роботи на барі — основи міксології. Також важливим є вміння працювати в команді.

👩‍🍳 Кухарі та шеф-кухарі — відповідають за приготування їжі, розробку меню та контроль якості страв. Кухарю необхідні знання кулінарних процесів, технік нарізання, потрібно вміти працювати з технікою і обладнанням. Успішний кухар може стати шефом, де його поле відповідальності розширюється, адже шеф-кухарі керують командою підлеглих, контролюючи ефективність роботи на кухні. Плюсом буде знання іноземних мов, щоб без обмежень навчатися у шеф-кухарів з усього світу.

🍹 Бармен взаємодіє з гостями, приймає замовлення, готує напої та подає їх, відповідає за якісне обслуговування гостей. Окрім технічних навичок треба мати ще й комунікативні. Плюсом буде знання англійської мови.

🤵 Офіціант обслуговує гостей, приймає замовлення та створює комфортний сервіс. Окрім їжі в ресторані важливою метою є враження від закладу і сервісу, що також залежить від роботи офіціанта. У подальшому офіціант може обійняти інші посади, як-от адміністратор залу. Серед необхідних навичок: комунікабельність, вміння працювати з клієнтами, основи сервісу та обслуговування, фізична витривалість та стресостійкість. Часто офіціантам треба знати англійську мову.

👩‍💼 Адміністратор зустрає гостей, розподіляє місця та координує роботу персоналу в залі. Адміністратори допомагають у вирішенні питань, що виникають під час обслуговування, покращуючи його. Потрібно мати навички комунікації з клієнтом, лідерство, вміння управляти персоналом. Великим плюсом буде знання англійської мови.

🎂 Кондитери відповідають за випічку та приготування десертів, якщо ресторан має десертну карту. У кафе кондитери мають знати основи випічки та роботи з обладнанням, вміти працювати з тістом і кремами.

👩‍💻 Касир і бухгалтер. Касиру потрібні знання касових апаратів та основ бухгалтерії, уважність і відповідальність. А щоб стати бухгалтером, треба розуміти фінансові процеси та облік, а також мати аналітичні здібності. Бухгалтери потрібні будь-якому закладу, але не завжди в штат наймають касирів. Часто на касі працює обслуговуючий персонал, зокрема бармени й офіціанти.

Вибір професії в ресторанному бізнесі: із чого почати? - INFBusiness

Як розпочати шлях у ресторанній галузі

Щоб побудувати кар’єру в ресторанному бізнесі, варто почати з профільного навчання. Можна закінчити спеціалізовані курси, яких наразі безліч, або навчатися в коледжі чи на кулінарному факультеті в університеті. Після навчання рекомендується пройти стажування, яке допоможе здобути практичні навички, а вже потім починати працювати. Водночас є багато прикладів, коли люди проходили курси та одразу починали працювати, поступово здобуваючи досвід у процесі роботи.

🏢
Де навчатися:

  • Львівське вище професійне училище харчових технологій.
  • Київське обласне вище професійне училище харчових технологій та ресторанного сервісу.
  • Київський університет туризму, економіки і права (КУТЕП).
  • Національний університет харчових технологій (НУХТ).
  • Київський професійний технологічний коледж.
  • Державний навчальний заклад «Професійно-технічне училище № 14 м. Нова Каховка».

💻
Курси та платформи:

  • HoReCa School.
  • Навчальний бізнес-центр «Анастасія».
  • «Центр навчання бариста» спеціалізується на одній сфері — кавовій.
  • Курс «Бухгалтерський облік для початківців» на платформі Prometheus.
  • Тренінги бариста від UNITED KYIV ROASTERS. Тренінг підійде новачкам та бариста з досвідом, а також власникам і адміністраторам кав’ярень.
  • YouTube-канали шеф-кухарів та барменів, які можна використовувати для безкоштовного навчання та натхнення.
  • В Instagram можна також навчатися ведення ресторанної справи у шеф-кухарів, барменів та рестораторів. Також черпати натхнення з просування закладу та реалізовувати свої ідеї.

Важливим аспектом для успішної кар’єри є саморозвиток та відвідування тренінгів. У деяких закладах періодично навчають персонал, щоб покращити їхні навички та познайомити з новим обладнанням і технологіями, які потрібні для роботи. Наприклад, багато закладів використовують програми для автоматизації роботи кафе і ресторану, а для їх використання потрібно пройти тренінг або ознайомитись із застосунком для кафе від Poster самостійно.

Робота в ресторанному бізнесі підходить тим, хто любить динамічне середовище, комунікацію з людьми і готовий до розвитку. Професійний ріст і вдосконалення в цій галузі — процес постійний, і кожен крок на цьому шляху наближає до нових кар’єрних можливостей.

Поділитися цією статтею

Источник: www.osvitoria.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *