Які вітаміни знижують холестерин: список від нутриціолога

Які вітаміни знижують холестерин: список від нутриціолога - INFBusiness

Холестерин — найважливіший елемент в організмі для побудови клітин. Безпосередню участь в обміні жирів беруть вітаміни. Вони підтримують правильне вироблення холестерину, знижують рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНШ), так званого «поганого» холестерину, зміцнюють і захищають судини, перешкоджають утворенню бляшок холестерину і зменшують ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Тому тим, хто страждає на підвищений рівень холестерину, необхідно вживати вітаміни, інформує Ukr.Media.

Які вітаміни необхідні і в яких продуктах їх знайти?

Щоб заповнити дефіцит важливих вітамінів, можна, звичайно, їх пити комплексом у вигляді таблеток. Однак якщо ви не любитель приймати ліки, всі необхідні вітаміни можна отримати з продуктів. Ось на що, на думку нутриціологів, варто звернути увагу та включити до раціону.

Вітаміни групи В — ці вітаміни, особливо B3, B6, B12, фолієва кислота та біотин сприяють зниженню рівня холестерину, і як наслідок, ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Вони містяться в таких продуктах, як м'ясо, птиця, субпродукти (печінка та серце), риба, морепродукти, сир та твердий сир, горіхи та насіння, листові овочі, зелень, крупи та бобові.

Вітамін Е — він пригнічує активність ферментів, які відповідають за синтез холестерину, перешкоджає утворенню атеросклеротичних бляшок та покращує стан судинної стінки. Хороший вміст цього вітаміну можна знайти в рослинних оліях, горіхах і насінні, печінці тріски, авокадо, шпинаті.

Вітамін С — допомагає знижувати рівень «поганого» холестерину в крові. Найкраще вживати продукти, які багаті не тільки на вітамін С, а й на пектин, який також знижує холестерин — це цитрусові (особливо грейпфрут), полуниця, помідори, картопля, шпинат.

Вітамін Д — стимулює синтез холестерину в організмі, зменшуючи його вміст та бере участь у його метаболізмі. Д міститься в рибі жирних сортів, яйцях та молочних продуктах, але не в тій кількості, щоб закрити добову потребу. Також дуже багата на вітамін Д печінка тріски, але у великих кількостях вживати її не слід, щоб не зіткнутися з надлишком вітамінів А та Е.

Вітамін Р (рутин) — захищає організм від накопичення холестерину. Рутин міститься в цитрусових, ягодах, шипшині, винограді, чаї, оливках, а також у зеленій гречці.

Омега-3 і клітковина — вони також важливі для підтримки нормального рівня холестерину. Їх можна знайти в листових овочах, вівсянці, ячмені, грибах, бананах та бобових.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *