Не тільки інтелектуального на кшталт читання книг, але й «продуктового». Побутує думка, що особливо корисними в цьому плані є волоські горіхи та шоколад. Однак вони займають далеко не перше місце у списку їжі для мозку. Нутриціологи розповіли, які продукти вважаються найбільш сприятливими для когнітивних здібностей, інформує Ukr.Media.
Жирна риба
Лосось, скумбрія або сардини багаті на омега−3 жирні кислоти, особливо докозагексаєнову кислоту, яка зміцнює нейрони, покращує пам'ять і знижує ризик когнітивних порушень. Рекомендації з харчування: 2-3 порції на тиждень. Для вегетаріанців аналогом стануть насіння льону або чіа.
Чорниця та інші темні ягоди
Вони містять антиоксиданти, антоціани, що захищають мозок від окисного стресу та покращують зв'язок між нейронами. Можна додавати їх у смузі, вівсянку або їсти просто свіжими.
Горіхи
Вони вважаються одним з головних джерел вітаміну E, омега−3 та антиоксидантів. Волоські горіхи уповільнюють старіння мозку і підтримують когнітивні функції. Достатньо з'їдати жменю горіхів на день. Жменя — це те, що ми поклали в кулак і закрили його повністю.
Темний шоколад
Жодного молочного або батончиків з горіховою начинкою. Вони навряд чи принесуть користь і мозку, і фігурі. Вміст какао має бути від 70% і вище.
Він містить флавоноїди, кофеїн, теобромін, що посилює концентрацію в кровотоці мозку. Але однієї-двох часточок на день цілком достатньо для ефекту.
Листові зелені овочі
Шпинат, капуста, броколі багаті на вітамін К, лютеїн і фолієву кислоту. Вони покращують пам'ять і уповільнюють вікові зміни. Можна додавати у салати, смузі або гарніри.
Джерело: ukr.media