Ось що буде з вашим організмом якщо будете їсти чорнослив кожен день

Ось що буде з вашим організмом якщо будете їсти чорнослив кожен день - INFBusiness

Солодкий і тягучий чорнослив не лише володіє неповторним смаком, але і позитивно впливає на організм. Сушена слива впливає на міцність кісток, імунітет, здоров'я шлунково-кишкового тракту і багато іншого. Розбираємося, у чому користь продукту, інформує Ukr.Media.

Що міститься в чорносливі

Плід багатий клітковиною, вітамінами і корисними вуглеводами, при цьому не містить жирів, а також є низькокалорійним. Так, у порції розміром в 38 г (4 фрукта) міститься 90 калорій, 24 г вуглеводів, 3 г харчових волокон, а також кальцій, залізо, рибофлавін, ніацин, магній, марганець, вітамін B6.

Елементи, що містяться в чорносливі, мають поживні та антиоксидантні властивості. Крім того, клітковина впливає на роботу кишечника, приводячи стілець у нормальний стан.

У чому користь чорносливу

Плід впливає не лише на те, як довго ви просидите у вбиральні, але і на роботу інших систем організму. Розберемо, як постійне приймання чорносливу поліпшить стан тіла.

Позбавить від нервів і легких судом

Іноді люди можуть відчувати неприємні відчуття в тілі, навіть якщо не стикалися з важким фізичним навантаженням. Так відбувається через дефіцит калію: електроліт впливає на життєво важливі функції організму на зразок травлення, роботи серця і нервової системи, скорочення м'язів.

Порція чорносливу містить 15% від денної норми калію, і постійне приймання сухофрукту поліпшить стан тіла.

Урятує від анемії

Іноді недокрів'я виникає на тлі дефіциту заліза: через це людина бореться з задишкою, дратівливістю, втомою. Якщо при сильній нестачі елемента слід приймати препарати, від легкої позбавить чорнослив.

Так, пів склянки сухофруктів компенсує 5 % від денної норми заліза. Поєднуйте чорнослив із прийманням м'яса, квасолі і буряка, і анемія з часом щезне.

Зміцнить кістки

На думку нутриціолога Ширін Хушманд, щоденне приймання 5-6 сушених фруктів допомагає відновитися жінкам з остеопенією — зниженням щільності кісток. Професор Державного університету Сан-Дієго пояснює це тим, що чорнослив багатий бором — мікроелементом, який зміцнює скелет людини.

Крім того, плід впливає на стан кісткового мозку: дослідження 2016 року доводить, що сушена слива допомагає зменшити вплив радіації на уражені ділянки кровотворної системи, запобігаючи втраті щільності кісткової тканини.

Знизить рівень холестерину

Ця речовина накопичується в артеріях, утворюючи бляшки — жирові частинки, що закупорюють судини. Якщо людина не зверне увагу на них, може виникнути атеросклероз — звуження кровоносних шляхів. Запущений стан може привести до інсульту, інфаркту, серцевої недостатності.

Фахівці відзначають, що чорнослив може уповільнити розвиток атеросклерозу: антиоксиданти і клітковина, які містяться в сухофрукті, знижують рівень холестерину і не дозволяють з'являтися бляшкам.

Допоможе менше їсти

Чорнослив зберігає відчуття ситості і дозволяє не переїдати: в ньому міститься чимало харчових волокон і сорбіту — цукрового спирту. Компоненти поступово підвищують рівень глюкози, але при цьому не доводять його до критичного рівня, тому чорнослив підходить навіть до раціону діабетиків. Після приросту цукру до мозку надходить сигнал про ситість, навіть якщо людина не з'їла нічого, крім порції чорносливу.

Захистить легені

Ще в 2005 році дослідники встановили, що поліфеноли, що містяться в чорносливі, нейтралізують окислювальні процеси, які починаються в ході куріння. Завдяки цьому людина має менше шансів захворіти на ХОЗЛ, емфізему або рак легенів.

Скільки необхідно чорносливу, і як додати його в раціон

Доктор Хушманд радить 40-50 г сухофруктів — це приблизно 5-6 плодів. Якщо ви не звикли до чорносливу і продуктів із нього — пюре і компотів — починайте з 1-2 фруктів і поступово збільшуй кількість.

"Людям, які споживають мало клітковини, я рекомендую вводити чорнослив у раціон повільно, а також уникати вживання сухофруктів натщесерце і розподіляти плоди так, щоб ви з'їдали невелику кількість фрукта після кожного прийому їди", — зазначає Хушманд.

Чорнослив прийнято додавати в каші і мюслі, поєднуючи його з горіхами та іншими топпінгами. Також із ним можна готувати рагу або плов, смузі, салати. Крім того, на основі сухофрукту виходять поживні закуски: так, ви можете перемолоти в блендері 2-3 плоди чорносливу, 1-2 фініки та інші плоди за смаком.

Пюре, компоти і соки з чорносливу, до слова, теж заповнять недолік клітковини, а також позбавлять від запорів. За словами Хушманд, у теорії вони впливають і на стан кісток, проте дослідники поки не проводили подібні дослідження.

Джерело: ukr.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *