Більшість з нас хочуть жити довгим і здоровим життям, але питання полягає в тому, як це зробити. Дослідження показали, що певну роль в цьому відіграє генетика, але більший внесок вносять дієта і спосіб життя. Ось чому багато вчених звертаються в своїх дослідженнях до "Блакитних зон світу" — п'яти регіонів планети, де спостерігається найбільше число довгожителів. Хоча в кожній зоні є свої власні звичаї, унікальні для місцевості та культури, дослідники виявили серед них загальні фактори, що сприяють довголіттю, інформує Ukr.Media.
Поживний сніданок
За словами Дена Бюттнера, засновника проєкту Blue Zone Project, найстаріші люди світу майже завжди починають свій ранок з поживного сніданку. Причому ранкове приймання їжі стає найбільш рясним за день. Протягом решти часу довгожителі їдять вкрай мало.
У раціоні жителів "блакитних зон" основне місце займають овочі, фрукти, бобові та цільнозернові продукти. Наприклад, жителі Нікої щоранку їдять рис, квасолю і банани. При цьому найстаріші люди у світі часто уникають червоного і обробленого м'яса, тому на їх столі не можна знайти бекон або ковбасу.
Крім того, довгожителі п'ють каву. Насправді одним з найбільш корисних способів приготування кави вважається грецький — каву насипають в гарячу воду, додають цукор і варять, поки вся гуща не опуститься на дно. Головне — не додавати в напій забагато вершків і цукру.
Легка вечеря
Останнє приймання їжі за день повинне бути легким і менш рясним, ніж сніданок. Крім того, вечеряти краще рано, щоб дати організму час переварити їжу, перш ніж піти спати.
Жителі Окінави століттями практикують правило 80/20. Це означає, що вони їдять, поки не відчують ситість на 80%. Експерти радять спробувати запекти овочі з гарніром з кіноа або приготувати на грилі рибу з овочами. Багато довгожителів у світі включають у свій раціон корисні жири, які містяться в оливковій олії і горіхах.
Джерело: ukr.media