Мільйон на освітню мрію та можливості для кожного: премія Global Teacher Prize Ukraine 2024

Мільйон на освітню мрію та можливості для кожного: премія Global Teacher Prize Ukraine 2024 - INFBusiness

Найпрестижнішу учительську професійну нагороду Global Teacher Prize заснував арабський мільярдер Санні Варкі: його мама була вчителькою, тож так він хотів підкреслити важливість цієї професії. У 2017 році «Освіторія» привезла «Нобелівку для вчителів» до України: відтоді у її національній версії взяло участь понад 13 тисяч педагогів. Премія триває і попри війну. У цьому матеріалі розповідаємо, якою вона буде у 2024 році та чому у ній варто взяти участь кожному.

Мета премії Global Teacher Prize Ukraine не лише відзначити найкращих, а й привернути увагу до ролі вчителів у суспільстві, тож її незмінне гасло — #вчителі важливі. За 7 років існування Премії престижність професії педагога зросла на 47 %, а сотні учасників, фіналісти та переможці отримали безліч призів, новий старт у кар’єрі або здійснили власні освітні мрії — від навчальних поїздок чи купівлі шкільного автобуса до власного подкасту чи хабу в рідному містечку.

Global Teacher Prize Ukraine 2024:
найпрестижніша професійна відзнака повертається

Із початком повномасштабної війни організатори адаптували формат премії. Global Teacher Prize Ukraine не визначала переможця, а документувала вчительські історії незламності у війні: опір в окупації, службу в ЗСУ, евакуацію шкіл та допомогу дітям-ВПО. У 2022 та 2023 роках Премія зібрала майже 900 історій, які лягли в основу збірки «Жити, щоб навчати» та майбутнього документального фільму, який знімає відома режисерка Катерина Горностай. Минулого року четверо вчителів також отримали по мільйону гривень на реалізацію власних освітніх мрій.

У 2024 Global Teacher Prize Ukraine повертається до традиційного формату професійної відзнаки та знову обере найкращого вчителя або вчительку країни.

Мільйон на освітню мрію та можливості для кожного: премія Global Teacher Prize Ukraine 2024 - INFBusiness

«Освіту не можна поставити на паузу, і наші педагоги також не стоять на місці — попри все, вони продовжують працювати та зростати. Країна потребує професійних вчителів, а вчителі потребують визнання, » — так пояснює повернення Премії до традиційного формату її засновниця, голова «Освіторії» Зоя Литвин.

Мільйон на освітню мрію та можливості для кожного: премія Global Teacher Prize Ukraine 2024 - INFBusiness

Головний переможець отримає мільйон гривень на освітню мрію та подорож на світову Global Teacher Prize. Відзначать також учителів у різних номінаціях — від молодого вчителя до «Вибору Серцем», спеціальної відзнаки для педагогів, які викладають у лікарнях, від ведучої 1+1 Марафон і ТСН, інтерв’юєрки Наталії Мосейчук, кураторки Премії. Традиційно на учасників чекають призи, освітні та кар’єрні можливості від організаторів та партнерів.

Взяти участь може кожен

Головна вимога до учасників — мати повних 18 років та бути вчителем-практиком. Організатори запрошують до участі педагогів середніх загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, гімназій, технікумів та коледжів, незалежно від форми власності. Для участі потрібно заповнити анкету на сайті globalteacherprize.org.ua до 8 липня. Учителя також можуть номінувати колеги, учні або батьки.

Заповнити анкету/Номінувати

Учасники пройдуть кілька етапів оцінювання, до яких залучать незалежні волонтерські офіси у 5 регіонах, фіналістів Премії минулих років, освітні організації України та експертне журі.

Мільйон на освітню мрію та можливості для кожного: премія Global Teacher Prize Ukraine 2024 - INFBusiness

Спочатку незалежні волонтерські офіси перевірять анкети і оберуть топ-50. Півфіналістам запропонують створити відео візитівку та пройти глибинні інтерв’ю з командою Премії, фіналістами Премії минулих років та представниками незалежних освітніх організацій України. ТОП-десятку фіналістів традиційно оголосять 1 вересня, і зберуть на виїзному асесмент-центрі, де журі оцінить педагогічну майстерність і обере найкращого вчителя таємним голосуванням.

Такий комплексний підхід дозволить оцінити не лише досвід чи професіоналізм, але й бачення розвитку освіти, креативність та активність учасників. Власне, це і є головні критерії — бути не просто крутим профі, а й мати амбіцію впливати на освітню галузь в цілому.

Урочиста церемонія нагородження відбудеться у Міжнародний день учителя 5 жовтня — вся країна дізнається імʼя в ефірі Національного телемарафону.

За крок до мільйона: як заповнити заявку

Оскільки анкета є «вхідними воротами» до Global Teacher Prize Ukraine, важливо відкинути сором’язливість та докласти максимум зусиль, щоб презентувати себе.

Виділіть час на заповнення анкети. Важливо чітко і повно висвітлити свої професійні досягнення, тому заплануйте годину-дві часу, щоб ретельно обдумати та заповнити заявку.

Премія — це передусім про людей! Почніть із переконливої особистої історії. Що привело вас у професію? Що тримає та надихає в ній? Часом емоційні деталі, які демонструють вашу пристрасть до викладання, справляють більше враження на журі, аніж стос сертифікатів.

Будьте конкретними. Використовуйте приклади, щоб ілюструвати ваші методи і підходи. Лінки, фото, документи — усе це згодиться тут. Фокусуватися варто на результатах: як саме ваш проєкт чи метод допоміг учням чи колегам.

Важливий не лише досвід і здобутки, а візія. Маєте ідеї, як покращити освіту в Україні або заповітну освітню мрію? Ними варто поділитися в анкеті, адже Премія шукає педагогів, які хочуть творити освітні зміни!

Розкажіть, як ви долаєте актуальні освітні виклики. Робота вчителя зараз існує в контексті великої війни, а тому журі оцінить ваш внесок у допомогу дітям-ВПО чи подолання освітніх втрат. Навіть маленькі кроки варті уваги!

Мільйон на освітню мрію та можливості для кожного: премія Global Teacher Prize Ukraine 2024 - INFBusiness

«Вчителі важливі завжди, а особливо зараз. Премія завжди була майданчиком, який окрім визнання, прагне надавати вчителям конкретні можливості для професійного зростання та кар’єри, а також шанс впливати на освітні процеси на рівні країни. Тому закликаю тих, хто ще вагається: не лишайтесь в тіні! Ваш голос, ваш досвід, ваша участь — важливі!» — переконана засновниця Global Teacher Prize Ukraine та «Освіторії» Зоя Литвин. Тож не зволікайте і долучайтесь!

Мільйон на освітню мрію та можливості для кожного: премія Global Teacher Prize Ukraine 2024 - INFBusiness

Стати частиною спільноти Global Teacher Prize Ukraine

Генеральним медіапартнером Global Teacher Prize Ukraine 2024 традиційно стала група 1+1 media. Інформаційний партнер — платформа кіно і телебачення Київстар ТБ.

Поділитися цією статтею

Источник: www.osvitoria.media

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *