Вітамін А Його нестача в організмі може порушити колірний зір і адаптацію до темряви. Вітамін можна знайти в яловичій печінці, риб'ячому жирі, яйцях, зелені, шипшині, бананах та гарбузі. Якщо вживати хоча б 200 г моркви і трохи рослинного масла, то можна добре підтримати зір, інформує Ukr.Media.
Вітамін E природний антиоксидант, який уповільнює старіння організму. Також він зберігає еластичність, гнучкість м'язів і судин. Вітамін міститься в: рослинному маслі, брокколі, листках салату, мигдалі, сої та зеленому горошку. Його денна норма – 10-30 мг.
Вітамін C сприяє зміцненню стінок капілярів, запобігає появі катаракти і допомагає впоратися з глаукомою. Якщо його бракує, то очі швидко втомлюються і червоніють. Аскорбінова кислота входить у склад: шипшини, лимона, горобини, солодкого перцю, яблук, помідорів і капусти.
Вітамін B1 При його нестачі організм реагує зниженням гостроти зору, імовірністю появи глаукоми. Цей вітамін можна зустріти у вівсянці, гречці, волоських горіхах, печінці, пивних дріжджах і свинині.
Вітамін B2 знижує стомлення очей, захищає сітківку від ультрафіолету, сприяє гарній адаптації до темряви. Їм багаті такі продукти: м'ясо, сир, печінка, хліб з необробленого зерна.
Вітамін В3 сприяє нормальному кровопостачанню очей, а також зменшує концентрацію холестерину в крові. Він входить до складу білого м'яса, яєць, арахісу, чорносливу, печериць і зерен соняшника.
Вітамін В5 Його нестача може позначитися на гостроті зору, процесах пам'яті. Його максимальна кількість міститься в яйцях, цвітній капусті, морській рибі, кисломолочних продуктах, спаржі, буряках, яловичині і горіхах.
Вітаміни B6, B9, B12 підтримують роботу нервової системи, знімають напругу з очних м'язів, забезпечують чіткість сприйняття. B6 можна зустріти в рибі, капусті, картоплі, м'ясі, бананах і молочних продуктах. В9 входить до складу спаржі, капусти, шпинату, яблук і бананів. Для заповнення вітаміну необхідно вживати рибу, яловичину, молочні продукти і яйця.
Вітамін D регулює обмін фосфору і кальцію, що стимулює їх всмоктування в кишечнику. Його нестача провокує розвиток катаракти і остеопорозу. Недостатня кількість вітаміну може призвести до короткозорості, курячої сліпоти та атрофії зорового нерва. Щоб заповнити їх в організмі, необхідно їсти рибу, м'ясо, молоко, овочі.
Джерело: ukr.media